Olika räntor

Du har säkert många gånger hört talas om nominell ränta, realränta, effektiv ränta, styrränta och reporänta när du läst om boräntor och bolån men kanske inte riktigt vet vad de olika räntorna innebär. Därför tänkte vi på borantor.com förklara för dig vad de olika räntorna egentligen är för något:

Nominell ränta. Den nominella räntan är den ränta som varken tar hänsyn till inflation eller annan påverkan och är den ränta som bankerna brukar uppge som årsränta.

Realränta. Realräntan är den ränta du får när du sparar, eller betalar för om du har ett lån efter att inflationen räknats bort. Realräntan brukar nästan alltid vara lägre än den nominella räntan eftersom ett land sällan har en deflation, det vill säga då ett lands penningmängd minskar vilket leder till ett ökat penningvärde.

Effektiv ränta. Den effektiva räntan innehåller bankens nominella ränta samt alla avgifter du får betala för ett lån, till exempel aviavgifter, ansökningsavgifter och uppläggningsavgifter. Därför bör du alltid jämföra effektiva boräntor när du ska ta ett bolån.

Reporänta. Reporäntan sätts av riksbanken och är den ränta som bankerna och andra finansinstitut får betala när de lånar pengar av riksbanken. Reporäntan påverkar därför i allra högsta grad bankernas boränta. Om reporäntan är hög blir det dyrare för banken att låna pengar och då tar de naturligtvis en högre boränta och vice versa.

Styrränta. Reporäntan brukar kallas för styrränta eftersom den påverkar bankernas och finansinstitutens sparräntor och utlåningsräntor. Så när du hör talas om styrräntor är det egentligen reporäntan man syftar på.