Amortering

Hur mycket du för betala i boränta påverkas på lång sikt av hur du amorterar. Därför ska vi nu här på borantor.com titta på hur du kan amortera på ditt bolån.

Amorteringsfritt bolån

Om du väljer att inte amortera på ditt bolån betalar du bara för din boränta vilket gör att du dina månadsutgifter för bolånet blir lägre på kort sikt. Det här är bra för dig som har små marginaler och som ändå vill ta ett bolån. Nackdelen är att ditt bolån aldrig sjunker vilket gör att dina boränteutgifter heller aldrig sjunker och det är inte alls bra på lång sikt. Vi på borantor.com rekommenderar därför att du bara väljer denna sorts amortering under de första åren och sedan bör du börja amortera.

Annuitetslån

Om du tar ett annuitetslån betalar du exakt lika mycket för ditt bolån varje månad. Om du har en rörlig årsränta och boräntorna går upp betalar du mer i ränta och mindre i amortering och vice versa.  Ett annuitetslån gör att du i början mest betalar för dina boräntor, men med tiden när ditt lån börjar sjunka kommer du att amortera i allt snabbare takt vilket gör att dina boränteutgifter börjar sjunka.

Rak amortering

Om du vill att utgifterna för dina boräntor ska sjunka snabbt ska du välja en rak amortering. När du väljer en rak amortering amorterar du exakt lika mycket varje månad oavsett om boräntorna går upp eller ner. Om du har en rörlig boränta kan du åka på en smäll om boräntorna plötsligt skjuter i höjden, men om du har en bunden boränta vet du i alla fall hur stora utgifter du har under bindningstiden. Om du inte har så stora marginaler bör du därför binda dina boräntor. Eftersom en rak amortering gör att ditt bolån snabbt sjunker kommer du dina boräntor också sjunka snabbt.