Välja boränta

Vilken boränta (rörlig eller bunden) du bör välja beror dels på din ekonomi och dels på hur du väljer att amortera. Här tänker vi på borantor.com därför ge dig några tips på hur du bör amortera och vilken boränta du bör välja utifrån hur din ekonomi ser ut.

Tight ekonomi

Om du har riktigt små marginaler och inte har råd att betala så mycket för ditt bolån har du inget annat val än att välja ett amorteringsfritt lån. Det är egentligen inte ett speciellt bra alternativ eftersom lånet då aldrig sjunker och därför blir dyrt i längden. Men om du inte har råd att amortera är det såklart ditt enda alternativ. Ett amorteringsfritt bolån gör i allafall att dina utgifter på kort sikt hålls ner.

Även om en rörlig boränta på lång sikt brukar ge lägre ränteutgifter bör du som har en tight ekonomi ändå välja en bunden boränta eftersom du då inte riskerar några räntesmällar.

Vårt tips: Amorteringsfritt bolån med bunden boränta.

Hyfsad ekonomi

Om du har råd att amortera men inte har så stora marginaler bör du välja ett annuitetslån. När du har tagit ett annuitetslån betalar du exakt lika mycket för lånet varje månad och riskerar inte att drabbas av några räntesmällar även om du väljer en rörlig ränta, vilket du bör göra om du har ett annuitetslån.

Vårt tips: Annuitetslån med rörlig boränta.

God ekonomi

Om du har riktigt fina marginaler bör du välja en rak amortering med en rörlig boränta. Då sjunker ditt lån snabbt vilket i sin tur sänker ränteutgifterna snabbt och den rörliga boräntan ger dig förmodligen lägre ränteutgifter på lång sikt även om du drabbas av en räntesmäll någon gång då och då.

Vårt tips: Rak amortering med rörlig boränta

Tänk också på att alltid jämföra boräntor och avbetalningstider innan du tar ett bolån, det påverkar också hur du bör amortera och vilken sorts boränta du bör välja. Du kan även skräddarsy ditt bolån genom att dela upp lånet i flera delar som har olika boräntor.